Víza a celní kontrola

Z požadovaných dokladů jsou pro pasovou a celní kontrolu požadovány: zahraniční cestovní pas (platný nejméně 6 měsíců), letenka, doklad o ubytování a pojistná smlouva. Při dovozu částky větší než 10 000 USD na osobu je třeba doložit certifikát z banky.

Víza do Thajska

Nejúplnější a nejpodrobnější informace o vízech do Thajska lze získat na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí Thajska. Většina turistů se však nemusí potýkat s komplikací získání víz. Občané České republiky mohou pobývat v Thajsku bez víza až 30 dní, pouze s platným pasem. Jen před vjezdem musíte vyplnit Imigrační kartu

Thai arraval card. Thajská vjezdová karta. Thajský vjezdový formulář
Thajska imigrační karta

Pokud chcete zůstat déle, můžete získat turistické vízum až na 60 dní, a to před vstupem do Thajska. Vízum můžete získat na thajském velvyslanectví nebo konzulátu v jakékoliv zemi. Když přijedete do Thajska, zadejte číslo víza do vaší vstupní karty. Toto vízum můžete prodloužit o dalších 30 dní v imigrační kanceláři v Thajsku za poplatek 1 900 bahtů, což vám umožní zůstat v zemi dohromady až 90 dní, aniž byste museli vycestovat. Turistické vízum můžete získat opakovaně. Můžete mít dvě nebo tři 60 denní návštěvy za sebou, ale mezi návštěvami po 60 (nebo 30) dnech budete muset Thajsko opustit a znovu do země vstoupit.

Stále populární je i jiná metoda – tzv. Visa Run, kdy turista vycestuje do sousední země a okamžitě se do Thajska vrátí a překročením hranice znovu získá právo pobývat dalších 30 dnů. Od roku 2014 však orgány zpřísnily pravidla vstupu a snaží se proti Visa Run bojovat.

Dokumenty potřebné pro získání turistického víza na 60 dnů:

• cestovní pas s platností nejméně 6 měsíců;

• kopie hlavní stránky pasu;

• formulář žádosti o vízum vyplněný v angličtině;

• fotografie o rozměrech 4 x 6 cm;

• zpáteční letenky do Thajska;

• kopie potvrzení o rezervaci hotelu nebo jiného ubytování na alespoň 1/2 pobytu;

• doklad o finanční situaci (ekvivalent 15 000 Kč na osobu nebo 30 000 Kč na rodinu) – výpis z účtu;

• sponzorský dopis pro ty, kteří nemají své finanční potvrzení (kopie pasu a kopie finančního potvrzení zadavatele);

• osvědčení o zaměstnání (pro pracovníky).

Pro nezletilé:

• rodný list (originál a kopie nebo notářská kopie);

• notářský souhlas jednoho/obou rodičů, pokud dítě cestuje bez doprovodu jednoho/obou rodičů (originál a kopie nebo notářská kopie).

A uhrazení poplatku 800 Kč

Kontakty Velvyslanectví Thajského království v Praze

Adresa:
Romaina Rollanda 3/481, 16000 Praha 6- Bubeneč

Telefony:
(420) 220570055, 220571435, 220571735, 220571738

E-mail:
info@thaiembassy.cz

Úřední hodiny:
Po – Pá (mimo svátky) 09.00 — 12.00

Další druhy víz do Thajska

Víza pro důchodce (typ O–A)

Jsou určeny pro osoby starší 50 let.

Víza pro závislé osoby (typ O)

Tato víza jsou vydávána osobám, které mají v Thajsku manžela/manželku nebo děti. Vyžaduje se thajský oddací list nebo jiný důkaz, že máte v Thajsku rodinu.

Obchodní vízum (typ B)

Jedná se o víza pro ty, kteří v Thajsku pracují. Bude nutné předložit zvací dopis a potvrzení o zaměstnání od společnosti registrované v Thajsku. Thajska firma následně musí na každého cizince zaměstnat minimálně čtyři thajské občany.

Studentské vízum (typ E) Jedná se o víza pro ty, kteří v Thajsku studují. Chcete-li získat takové vízum, potřebujete dopis od vzdělávací instituce v Thajsku. Tato víza nabízejí například jazykové školy a pak vyžadují jen pár hodin výuky týdně, aby byla splněna podmínka. Za 35 000 bahtů za rok tak získáte jednoroční vízum a možnost poznat thajštinu nebo jednoduše mít výuku angličtiny či jakéhokoliv dalšího jazyka.

Jak prodloužit svůj pobyt v Thajsku

Na imigrační kanceláři v Thajsku můžete získat povolení, které vám umožní zůstat v zemi po dobu až jednoho roku od okamžiku, kdy vstoupíte do země. Než toto povolení skončí, můžete požádat o další prodloužení pobytu – a není třeba vycestovat z Thajska. Abyste získali takové povolení, musíte mít některé z víz a prokázat svou finanční zabezpečenost.

Chcete-li například získat povolení k pobytu pro důchodce, musíte prokázat, že máte alespoň 800 000 bahtů na bankovním účtu v Thajsku nebo máte měsíční příjem ve výši alespoň 65 000 bahtů.

Chcete-li získat vízum pro vyživované osoby (typ víza O), musíte dokázat alespoň 400 000 bahtů na bankovním účtu nebo měsíční příjem alespoň 40 000 bahtů.

Pro obchodní vízum musíte doložit povolení k práci v Thajsku a doklad o úhradě daní.

Nejjednodušší je otevřít si účet v thajské bance a převést požadovanou částku tam. Pak můžete ukázat bankovní výpis z této banky. Je třeba, aby peníze byly na účtu uloženy minimálně tři měsíce před podáním žádosti. Zamezuje se tím, aby si lidé na krátkou dobu půjčili peníze. Pokud obdržíte povolení k pobytu, budete muset dodržovat dvě pravidla. Zaprvé oznamovat svou aktuální adresu imigračnímu úřadu každých 90 dní a zadruhé pokud chcete opustit zemi a pak zase do ní vstoupit, budete muset získat povolení k opětovnému vstupu před odjezdem ze země. Bez tohoto povolení bude vaše povolení k pobytu zrušeno a budete muset žádat znovu.

Celní kontrola

A první věc, kterou musíte pamatovat, je to, že za pokus o pašování jakýchkoli omamných látek přes hranici je nejvyšší trest, tj. trest smrti.

Další zákaz dovozu do Thajska se týká intimních pomůcek, které napodobují genitálie, a rovněž erotické literatury a videa.

Pro evropany překvapující je zákaz dovozu a úžíváni elektronických cigaret, protože podle thajské vlády jejich náplň obsahuje malou dávku amfetaminu (podle jiné verze je používání takových cigaret zakázáno protože nejsou zdaňované). Za použití elektronických cigaret může být uložena pokuta rovnající se čtyřnásobku její hodnoty nebo může byt uložen trest vězení po dobu až 5 let, a možná i oba.

Omezený dovoz

  • Cigarety: 200 ks, nebo doutníky — 50 ks, nebo tabák — 250 g
  • Destiláty: 1 litr
  • Cizí měna: do hodnoty 10000 USD
  • Národní měna: nejvýše 2000 bahtů

Zákaz vyvozu

  • cizí měna neznámého původu (dovezená neomezeně)
  • národní měna nad 50 000 bahtů na osobu
  • zlaté slitky
  • obrazy Buddhy (kromě medailonů na náhrdelníky)
  • nezpracované korály
  • drahokamy
  • šperky z platiny
  • starožitnosti
  • známky