Kuchyně

Thajská kuchyně je založena na pěti základních chutích: sladká, pikantní, kyselá, hořká a slaná.

Thajská kuchyně je jednou z nejlepších na světě. Především je třeba poznamenat, že většina thajských pokrmů je velmi pikantních, což je často pro evropský žaludek vážným problémem. Nedoporučuje se zapíjet pálivé omáčky vodou, je lepší uhasit kořeněnost rýží.

Rýže je nejdůležitějším jídlem v zemi. Existují dvě odrůdy, respektive způsoby, jak rýži připravit: bílá drobivá rýže (khao suay), jež je obzvláště milována ve středním a jižním Thajsku, a lepkavá rýže (khao nieo), kterou preferují obyvatelé severního a severovýchodního regionu země.

Obvyklé pokrmy z khao suay se jedí lžící, do níž se rýže nakládá pomocí vidličky, která se drží v levé ruce. Lepkavá rýže se nabírá po malých soustech pravou rukou. Nůž se v thajském stolování nepoužívá, protože všechny součásti jsou velmi jemně nařezány a lze je vzít rukou. Tajemství charakteristické vůně mnoha thajských jídel je spojeno s oblíbenými kořeními: listy čerstvého koriandru (phak chee) a citronovou trávou.

Evropanům obzvláště chutná mírně exotická smažená rýže (khao phat), která v jediné míse kombinuje rýži s jinými složkami: rybami, kraby, zeleninou a vejcem. Všechny ostatní pokrmy jsou připravovány samostatně a rýže se podává jako příloha. Základní a jednoduchý pokrm se nazývá phat phrik bai kraphao – pečené vepřové s rýží, bazalkou a jinými druhy koření; prieo waan – sladká a kyselá rýže; nam man hoy – vepřové s ústřicovou omáčkou.

Ještě exotičtějšími jídly jsou kyselé a pikantní polévky – tom yam a tom kha, stejně jako jam – studený salát s kyselou a kořeněnou omáčkou. Polévky mají charakteristické aroma díky listům kořene bahe makhruut, stonkům citronové trávy (takhrai) a koření kha, které se s pokrmem jen vaří, ale nejí se.

Opravdovou perlou thajské kuchyně jsou všechny druhy kari – omáčka vařená s kokosovým mlékem: kaeng karee – s bramborama; kaeng massaman – sladká a těžká arašídová omáčka; kaeng phet – lehká a kořeněná omáčka a kaeng khieo waan – lahodná a velmi kořeněná omáčka se zeleninou.

Typickými pokrmy s lepivou rýží jsou gai jang (smažené kuře), laap (pikantní rybí salát), somtam (pikantní papájový salát s kraby) a suup naw mai (pikantní bambusový salát). Oblíbenými pokrmy jsou kaeng jeut – lehká zeleninová polévka s masem a khao tom – tekutá rýžová polévka, na kterou se podává přídavná mísa.

Druhým hlavním jídlem jsou tři druhy nudlí a těstovin: tenké rýžové nudle (khqetthieo sen lek), husté a výživné nudle (khqetthieo sen yai) a nakonec žlutavé žloutky (bamee). Můžete si objednat jak smažené nudle (phat), vařené s vývarem (naam) či nudle bez vývaru (haeng). Nudle jsou podávány jako příloha pro pokrmy jako luuk jin (masové nebo rybí masové kuličky), gieo (masové knedlíky s masem) a mu daeng (plátky nakládaného vepřového masa, kuře nebo kachny). Mladé výhonky sóji a jiné zeleniny se podávají s nudlemi. Khamon jin – dlouhé tenké rýžové nudle s masovou omáčkou a salátem; phat thai – velmi chutné, lehce smažené nudle s arašídy, jimž je prostě nemožné odolat. A yam wun sen je velmi palivý studený salát s nudlemi.

Mezi koření, kromě chilli, pepře, octa a cukru, patří rybí omáčky, které mají lehkou chuť ryby a používají se téměř ve všech pokrmech místo soli. Nudlové polévky a jiné pokrmy z nich jsou často konzumovány hůlkami.

Kromě dobře známých druhů, jako jsou ananas, papája a mango, roste v Thajsku mnoho druhů exotického ovoce. Jedná se především o durian – ovoce nepravidelného oválného tvaru s velmi tvrdými a ostrými šipy. Pod slupkou má viskózní žlutou dužninu s jedinečnou výraznou chutí, která představuje kombinaci mezi roztaveným sýrem a vanilkovým pudinkem s likérem. Dalším exotickým ovocem je mangostana – fialový plod o velikosti rajčete s osvěžující šťavnatou bílou dužinou.

Plody sapodilky (lamut) mají tvar a velikost podobné kiwi. Na trzích kupujících čekají celé hromady rambutanu (luuk ngaw) — plody ovoce červené plody s dlouhými bílými trny a longan (lamuai) — malé hnědé koule. Velké zelené plody chlebovníku různolistého (khanyn) jsou doslova plněné krvavě červenými semeny se silným, mírně nepříjemným zápachem. Růžová jablka (chomphoo) s hustou dužinou připomínají evropská jablka a jsou bílá, zelená a červená, obvykle, čím jsou světlejší, tím jsou sladší.

Thajští obecně nemají moc v oblibě sladkosti. Ze směsi vajec, banánů, kokosových ořechů a lesklé rýže připravují všechny druhy pudinků, koláčů a zmrzliny, které cizince moc neuspokojí. Existují však dvě výjimky – foxy tanga, sladké kuličky přinesená do této oblasti v 17. století z Portugalska, a také khanom luuk chup – kokosová hmota s želé připomínající marcipán.

Oblíbeným nápojem Thajců je studená voda (naam jen). Káva (kaafae), čaj (naam chaa), různé limonády (naam adlom), pivo (bia) a všechny druhy brandy (lao) jsou také velmi populárními, stejně jako šťávy konzumované čerstvé (naam kgan) nebo s ledem a sirupem (naam pan).

Některé pokrmy jsou vyráběny pouze na objednávku. Mezi nimi je třeba vyjmenovat kuřecí maso (khao man kai), vepřové stehno se sójovou omáčkou (kha moo) a také kvasnice (salaphao) s různými náplněmi: jak pálivé (khem), tak sladké (waan). Uliční restaurace se vám mohou zdát pochybné, ale jídlo v nich – na rozdíl od restaurací – se připravuje přímo před vašima očima.